Сдружение „Екосвят Родопи“ с партньорски проект с португалската организация AKTO

В периода 4-10 април 2018 г. Сдружение „Екосвят Родопи“ организира участието на четири младежи и един лидер в партньорския проект с португалското сдружение АКТО.

Темата за развитие на гражданското общество и Целите за устойчиво развитие приети от ООН бяха изключително интересно разработени.

Активното гражданство се дефинира като участие в гражданското общество, в общността и / или в политическия живот, характеризиращо се с взаимно уважение и ненасилие в съответствие с правата на човека и демокрацията. Тази концепция включва убеждението, че всеки човек може да промени обществото и да признае, че всички сме взаимно зависими; чрез положителен принос към посоката, в която се стреми обществото, ние помагаме на себе си, както и на другите. Днес активното гражданство включва културни, социални, политически и екологични дейности на местно, регионално, национално и европейско равнище, включително по-малко конвенционални начини на гражданство, като отговорно потребление и рециклиране и по-традиционни форми като гласуване и доброволческа дейност. Следователно, позитивното отношение към устойчивостта е начин за практикуване на активното гражданство. Младежите и тяхната гъвкавост да бъдат ключ към причините за социалните и екологичните промени са от съществено значение в този младежки обмен след като им бъде дадена по-късно възможност да предприемат действия като активни граждани за устойчивост.

Приятелската атмосфера на младежи от Португалия, Гърция, Франция, Белгия, Швеция и България беше основа както по време на обучението, така и в свободното време. Отличната организация на младежкия обмен създаде предпоставки за трайни партньорства както между младежите, така и между партньорските организации. По време на обмена бяха обсъдени бъдещи партньорства по обединяващи теми за обучение на младежи.

В навечерието на Великден младежите от българската група обясниха ритуала за боядисване на великденски яйца.  Младежите от Франция, Белгия, Португалия и Швеция за пръв път се запознаваха с този ритуал и проявиха голям интерес. А на самия Великден  не само участниците в обучението, но и останалите гости на хостела в който бяхме настанени се „бориха“ с великденски яйца.

Изключително впечатлени сме от духа на град Коимбра и неговите студенти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *