Младежки обмен в Литва по Програма Еразъм+ на тема „Намаляване-повторна употреба-рециклиране“

В периода 29 февруари-7 март Сдружение „Екосвят Родопи“ , като партньор на литовската организация “Neribota ateitis“  оранизира участието на младежи в проект „Намаляване-повторна употреба-рециклиране“ , който се проведе в Каунас, Литва и събра участници от 5 държави – Литва, Хърватия, Гърция, Румъния и България.

Младежите се съсредоточиха към промяната на нагласите в областта на рециклирането и привеждане на положителни резултати, както и влияние върху променящата се ситуация със замърсяването.

Нерециклираните отпадъци са един от ключовите проблеми на нашата околна среда. Пластмасови и други вид отпадъци замърсяват нашата земя, вода и въздух, което също допринася за изменението на климата.

Европейската комисия обяви, че 70% от отпадъците, които се намират в океаните и плажовете се състои от еднократни пластмасови изделия. Нещо повече – през октомври 2018 г. ЕО за първи път обяви, че пластмасата вече е навлязла в хранителната верига на човека. Предприемат се обаче много стъпки към намаляване на количеството отпадъци, които постъпват в депата, обаче са много повече стъпки необходими, за да се сбъдне това.

Всички дейности по проекта се основават на неформалното обучение методи – ледоразбивачи, изграждане на екипи, социално включване, работа в национални и интернационални групи.

В рамките на проекта младежите:

* Анализираха ежедневните навици и използване на пластмасата;

* Българския екип презентира и проведе интерактивна викторина на тема различни видове пластмаса и тяхното увреждане на околната среда;

* Разделени на групи, младежите направиха проучване с местните хора относно ежедневната им употреба на пластмаса;

* Посетиха модерния завод за преработка на отпадъци край Каунас и разговаряха със специалисти

* Работиха в творчески работилници „как да намалим количеството пластмаса, която използваме, и други отпадъци, които произвеждаме“;

* Представиха по национални групи ситуацията с отпадъците и рециклирането в участващите страни

Последния ден всички получиха Сертификат Youthpass.

       

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *